Loading

«Då som nu för alltid»

Isen har lagt seg på vannet og jeg tar et bilde av frost som ikke ender noe sted. Under føttene mine rumler det. Luftbobler presser og sprekker mot 10 cm tjukk is. Jeg har i en ørepropp, jeg vil høre med ett øre. Tenk om det skjer noe.
I Oslo er det grått og vinden river tak i Astrup Fearney museet på Tjuvholmen. Håret mitt blåser til alle kanter og lager et lite rift på det venstre øyet mitt. Mascara sverter av på huden min mellom blunkingen.
Alle jentene snakker om hva de har gjort siden sist. Jeg sier at jeg har giftet meg, men det vet de jo allerede. De spør om det føles annerledes å være gift, og det er mulig jeg skuffer dem litt når jeg sier nei. Vi stakk ikke akkurat av midt i en nyforelskelse før vi giftet oss. Vi fikk barn, hus og stasjonsvogn først. Heldigvis.
Jentene jeg har gått på Westerdals sammen med drikker og spiser ribbe som bare har sprø svor på halve siden. Ovnen kortsluttet midt i grillingen. Det gjør ikke noe, for vi har glemt det før det egentlig er nevnt. En av oss skal ut å reise, flere har fått ny jobb, en annen har også giftet seg. Det er 10 år på rad. Vi både kjenner hverandre og blir kjent på nytt hvert år rundt et middagsbord.
Processed with VSCO with 2 preset

Det blir ikke kjempesent. Ikke kjempetidlig heller, og jeg gleder meg til å legge meg i hvitt, crispy sengetøy på hotellet. Utenfor ser jeg pyntede folk på vei hjem fra julebord. Noen alene, noen sammen, noen sammen med noen de tydeligvis akkurat har blitt kjent med. Desember er alltid det samme i Oslo.

I resepsjonen kjøper jeg to Cola Zero. Det er alt jeg vil ha. Jeg ringer til Blå og sier at jeg er trygt hjemme. Han har lagt seg. Hotellrommet mitt har glittergulv. Det liker jeg. De matcher sneakersene mine i sølv. Jeg tar et bilde av dem mens jeg vrir meg ut av kveldens julebordantrekk. Det strammer rundt halsen min.

Mac’en er tom for strøm og jeg setter støpselet i kontakten ved sengen, åpner Cola Zero nummer én og drikker nesten hele greia. Jeg ser ut vinduet, på flere folk i dress og kjoler som skal hjem eller videre. Noen ler, noen sjangler, noen burde satt seg i en taxi for lengst. Oslo er alltid det samme i desember.

Jeg tenker på isen hjemme i Suburbia. Får en e-post av bestekompisen min med en YouTube-link. Han ber meg se på en musikkvideo. Jeg ser, elsker den, setter låta på repeat. Det tikker inn en sms fra Vik. Hun får ikke sove. Jeg sender musikkvideoen videre. Hun ser, elsker den, setter låta på repeat.

Så sovner jeg.

Tilbake i Suburbia baker vi pepperkaker med Oliver. Han vil lage en stor elg. Jeg lager hjerter. Han lurer på om vi kan lage en fisk. Jeg sier at vi ikke har en form som er en fisk. Han vil lage en elg til.

Fra huset vårt kan jeg se isen. Jeg kan høre den rumle. Det er bare en vei mellom oss. Jeg sender en låt til bestekompisen min. Han svarer takk, den var dritfin, hører på den hele tiden. Han sender en ny låt med emnefeltet «høretelefoner + sigg + utsikten over en frossen innsjø.»

Når Oliver har lagt seg lager jeg mer konfekt. Biscotti med masse safran, marsipankuler med limoncello og peppermynter. Samme som hvert år. Dagen etter legger jeg ferdig bakst i cellofan formet som kremmerhus. Jeg knyter hvit og rød flettet tråd rundt, skriver julekort og putter alt oppi brune papirposer.

Etter at konfekten er fordelt har jeg nesten ikke mer igjen selv. Jeg må begynne på nytt. Jeg pakker inn julegaver og legger dem i bilen, ringer og avtaler levering som fuckings FedEx. I bilen hører jeg på julesanger men jeg får ingen julestemning så jeg setter på spillelista fra Paris. Hører på Kent-låta bestekompisen sendte som jeg sendte videre til bestevenninna. Blir hekta på nytt.

Jeg leverer gaver og brune poser med konfekt til de jeg er glad i. Vi klemmer, de sier at jeg er julestemning. Jeg blir glad. Så klemmer vi mer og sier god jul.

Processed with VSCO with a8 preset
Jag tar den långa vägen hem
Över broarna en morgon på Västerleden
De har byggt parkering över äppelodlingen
Där vi spelade in filmer

Jag tar den långa vägen hem
Gruset knastrar, dammar i vårsolen
Tussilago som guld vid dikeskanten
”Du sa att du aldrig mer vill se mig igen
Och jag såg det komma”
Här kommer det igen

Som ett regn över varma vatten
Som tårar och blod i sanden
Som en mördare genom natten
Kom och möt mig på vänstra stranden
En vit ros i din hand

Nu det finns ingen enkel väg tillbaka
Men Jag försöker ändå texta dig en sista gång
Vill bara säga att jag har vaknat nu
Att jag tror att vi kanske kan börja om på nytt

Kent – Den vänstra stranden
Comfort Grand Central er stedet å bo når du er i Oslo. Jeg var så heldig å få nyte en natt i Oslo i hvitt, crispy sengetøy med glitter på gulvet, fire meter under taket og upåklanderlig service. Tusen takk og tommel opp!

Leave a comment